ТА ТУРАХААР ШИЙДСЭН ҮҮ? ТЭГВЭЛ ....


Турахыг хүсэж буй хүмүүст Инулин хэрэгтэй
Бид турахын тулд янз бүрийн арга замын хэрэглэдэг. Гэхдээ та аль ч замыг сонгосон бай үүнийг мэдэж байвал эрүүлээр, ядрахгүй, дархлаа суларч ханиад томуу хүрэхгүйгээр турах боломжтой.
                                                              Энэ бол Инулин 
Инулин гэж юу вэ?
Инулин бол байгалийн гаралтай нүүрс ус бөгөөд улаан буудай, сонгино, гадил, сармис, спаржа, Иерусалим артишок, Chicory зэрэг 36000 гаруй зүйлийн ургамалд агуулагддаг. Инулиныг хадгалдаг ихэнх ургамал цардуул гэх мэт нүүрс усны бусад хэлбэрийг хадгалдаггүй. Эдгээр ургамлын хувьд инулиныг эрчим хүчний нөөц болгон ашигладаг бөгөөд хүйтэнд тэсвэртэй байдлыг зохицуулдаг.  
 Химийн томьёо:  6n H 10n + 2 O 5n + 1







Хоол боловсруулалтанд:
Турахын тулд хоолны дэглэм барих үед энерги алддаг. Ингэснээрээ ханиад томуу хүрэх, дархлаа сулрах, ядрах зэрэг зовиурууд гарч эхэлдэг.  Харин алдсан энергийг инулин нөхөж чадна. Яагаад гэвэл Инулин нь нүүрс ус (цардуул, элсэн чихэр) -ийн хүнсний энергийн 25-35% -ийг агуулдаг бие махбодид харимтлагдаггүй тул энэ нь давуу талтай юм.  Инулин нь олон талын найрлагаас гадна кальци, магнийн шингээлтийг нэмэгдүүлж, гэдэсний хэрэгтэй бактерийн өсөлтийг дэмжиж өгдөг. Ялангуяа инулин нь залуу эмэгтэйчүүдэд кальцийн шингээлтийг илүү нэмэгдүүлдэг гэсэн судалгаа байдаг. Хоол тэжээлийн хувьд энэ нь уусдаг эсийн нэг хэлбэр гэж тооцогддог бөгөөд заримдаа пребиотик гэж ангилдаг. 
Инулин хэрэглэсэний давуу тал
  •           Өтгөн хаталт: Инулин нь зарим хүүхэд, насанд хүрэгчид, өндөр настнуудад өтгөн хаталтыг намдаахад тусалдаг
  •       Чихрийн шижин: Антибиотик эмтэй хамт инулиныг богино хугацаанд хэрэглэх нь чихрийн шижин өвчтэй зарим хүмүүсийн цусан дахь сахарын хэмжээг тогтмол барьдаг.

  •   Өөх тос: Цусан дахь триглицерид гэж нэрлэгддэг өөх тосны агууламж өндөр байдаг хүмүүс инулиныг ууж хэрэглэснээр бууруулах боломжтой.


  • Таргалалт: илүүдэл жинтэй эсвэл хэт таргалалттай насанд хүрэгчдэд болон хүүхдүүдэд биеийн жинг бууруулдаг.


No comments:

Post a Comment